Europa na Widelcu !


 

Tym razem zdecydowałam się na małą podróż kulinarną po Europie. Uwielbiam poznawać smaki państw, do których przybywam. Taką okazję dał mi festiwal kulinarny Europa na Widelcu, który już po raz 9 zagościł na wrocławskim Rynku. Od 2009 roku kraje europejskie prezentują na nim swoje charakterystyczne potrawy. W tym roku dodatkowo Wrocław zaprezentował swoje dania. Nad całością czuwało dwóch wybitnych znawców kuchni, krytycy kulinarni Piotr Bikont oraz Robert Makłowicz.

Dla miłośników jedzenia – czyli dla mnie – przygotowano 18 stanowisk !! Aby skosztować potrawy należało chwilę postać w kolejce, w celu nabycia kuponu uprawniającego do odbioru wybranej potrawy. Cena bardzo przystępna  – 5 złotych za porcję. A potem  – do jedzenia marsz!  Skosztowałam kilku dań i przedstawię je w kolejności od tego, które najbardziej przypadło mi do gustu.

 

  1. LITWA / LITHUANIA

Giros saltsriube – Chłodnik na kwasie chlebowym / kvass-based cold soup

 

Istna poezja, słodko – kwaśny smak, chrupkie warzywa – idealny zestaw na upalne dni.

 

  1. KUCHNIA WROCŁAWIA/ WROCŁAW CUISINE

Filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek / Duck filet with beetroot and plum salsa

 

Danie przygotowane przez szefa kuchni Park Plaza we Wrocławiu Zbigniewa Koźlika. Kaczka soczysta, mięciutka, buraczki chrupkie – palce lizać.

  1. GRECJA / GREECE

SPANAKOPITAKIA – Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki/ Filo dough triangles with spinach and Feta cheese with Tzatziki sauce

 

Dobre ciasto, sos przepyszny !!!!

  1. SZWECJA/ SWEDEN

Pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku/ fish balls in sauce made of smoked salmon and fresh dill

Pulpeciki mogły być ale sos bardzo dobry !!

  1. PORTUGALIA/ PORTUGAL

 

Dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami / Bacalhau com natas – cod baked in Beschamel sauce served with potatoes

Ciekawe połączenie ziemniaków i ryby, jedynie wszystko troszkę za słone…

 

  1. BELGIA / BELGIUM

Cykoria w szynce zapieczona z serem gruyere pod beszamelem / ham wrapped endive baked with Gruyere cheese in Bechamel sauce

Cykoria – niskokalorczna, zawiera wiele witamin i minerałów, dobrze wpływa na trawienie, nerki i skórę … Dla mnie to jednak za mało, ale próbowałam, chciałam się z nią zaprzyjaźnić – nic jednak z tego nie wyjdzie.

7 .  FRANCJA / FRANCE

Creme brulee – zapiekany deser serwowany z truskawkami / baked dessert served with strawberries

Znajduje się na końcu listy ale tylko dlatego, że  to deser i tak naprawdę był bezkonkurencyjny !!  Przepyszny !!

Czekam na kolejną edycję i kolejną podróż kulinarną ! Zapraszam Was do Wrocławia ( na początku czerwca) za rok !!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *